Skip to main content

Urheilijan tyrä

Tämä artikkeli on julkaistu Valmentaja -lehden numerossa 1/2007.

Teksti: Esko Heikkinen, Kuvat: Antero Kujala ja Juha Sorri

Urheilijan tyrä

Urheilijan nivusvaivat ovat kaikille valmentajille tuttuja. Varsinkin nopeitten suunnanmuutosten lajeissa – koripallo, jääkiekko, salibandy, jalkapallo ehkä kaikkien tavallisimpina esimerkkeinä – niistä kärsitään usein. Vaivat ovat tavallisesti myös pitkäkestoisia. Valitettavan usein tilanne on myös se, että kukaan ei oikein tunnu tietävän, mistä nivusvaivassa lopulta mahtaa olla kyse.

Syitä nivuskipuihin on paljonkin. Yksi yleinen on ns. urheilijan tyrä.

– Puhumme urheilijan tyrästä, koska ongelmalle ei oikein ole keksitty parempaakaan nimeä. Kyseessä on lihaskiinnityskohdan kiputila häpykaaressa. Siihen kiinnittyy kolme jännettä. Nopeiden suunnanmuutosten lajeissa kiinnityskohta tulee kipeäksi, kun jänne ilmeisesti irtoaa luusta hiukan. Seurauksena on epätervettä kudosmuodostusta, gastrokirurgi Ilari Airo selvittää.

– Olemme leikanneet tämän vaivan takia paljon juuri koripalloilijoita ja jalkapalloilijoita. Jälkimmäiset tunnistavat tämän vaivan erityisesti sisäteräpotkussa. – Voisin väittää, että pääsääntöisesti urheilijat saavat ongelmaansa avun. On kuitenkin tapauksia, joissa nivuskivun syy piileekin reiden lähentäjissä. Tällaiset potilaat eivät hyödy nyt puheena olevasta leikkauksesta.

Kolmen viikon toipuminen

Vaiva korjataan tähystysleikkauksessa.

– Kiinnityskohta häpyluussa puhdistetaan huolellisesti ja huono kudos poistetaan. Sen jälkeen kiinnityskohtaan asetetaan nailonverkko, joka tavallaan laajentaa kantopintaa eli jakaa liikkeen aiheuttaman rasituksen laajemmalle alueelle. Samalla itse kiinnityskohdasta tulee tukeva ja kestävä.

– Toipuminen vie kolmisen viikkoa, jonka aikana on vältettävä juuri niitä liikkeitä, jotka ennen toimenpidettä aiheuttivat kipua. Muuta harjoittelua toimenpide ei estä. Esimerkiksi kuntopyörää voi polkea käytännössä välittömästi toimenpiteen jälkeen.

Urheilijan tyrä ei ole nivustyrä

Airo painottaa, että urheilijan tyrää ei saa sekoittaa ”tavalliseen” nivustyrään. Nivustyrä on hyvin pitkälle perintötekijöistä riippuva rakenteellinen heikkous, jossa alavatsan kudokset, vinojen vatsalihasten ja nivustaipeen väli, venyvät ja saavat aikaan ulospäinkin näkyvän pullistuman.

– Yleensä urheilijan tyrällä ei ole mitään tekemistä nivustyrän kanssa, mutta joskus tapaa urheilijoita, jotka kärsivät molemmista. Juuri tämän seikan takia tähystysleikkaus on urheilijan tyrässä erinomainen hoitomuoto: samalla voidaan varmistaa luotettavasti, onko urheilijalla myös nivustyrä. Tähystysleikkauksessa asetettava verkko on sama sekä urheilijan tyrässä että nivustyrässä. Se vain laitetaan eri paikkaan.

– Pidän tähystysleikkausta nivustyrän hoidossa ehdottomasti suositeltavana leikkausmenetelmänä, vaikka ”perinteisiäkin” tyräleikkauksia tehdään edelleen. Tähystystoimenpiteen jälkeen toipuminen on niin paljon nopeampaa. – Jotkut kiekkoilijat ovat pelanneet jo viikon sisällä tästä toimenpiteestä. Ylipäätään sanon kuitenkin, että toipumisajan nopeudella kilpaileminen ei ole oikein. Lääketieteellinen harkinta on syytä pitää mielessä koko ajan myös urheilijoita hoidettaessa.

Huolellinen potilasvalinta

Ilari Airo on maamme tunnetuimpia vatsan alueen tähystäjiä. Urheilijan tyrän leikkaushoidossa hän painottaa huolellista potilasvalintaa.

– Diagnoosin on ensinnäkin oltava tarkka. Toiseksi on todettava, että välttämättä tämä hoito ei riitä kaikille. Siksi leikkauspäätöksen takana tulee aina olla kokeneen urheilulääkärin harkinta.

– Meillä Diacorissa tämä ei ole ongelma, sillä sairaalassamme toimii useita urheiluortopedeja, joiden kanssa teemme leikkausosastolla yhteistyötä jatkuvasti. Varmasti osin juuri siksi tuloksemme ovat hyviä, Airo toteaa.