Paljon puhuttu palleatyrä eli närästyksen leikkaushoito

Ruoansulatuselinkirurgi Ilari Airo sanoo tapaavansa vastaanotollaan tämän tästä ihmisiä, jotka ilmoittavat sairastavansa palleatyrää. – Palleatyrä onkin ilmiönä erittäin yleinen, sillä joidenkin arvioiden mukaan se on joka kolmannella ihmisellä. Vastoin yleistä käsitystä se ei kuitenkaan ole mikään sairaus vaan yksinkertaisesti rakenteellinen ominaisuus, joka on synnynnäinen tai lähes synnynnäinen.

Keskustelu palleatyrästä on kuitenkin jollakin tapaa “jäänyt päälle” ja se kytketään jatkuvasti närästysvaivan hoitoon. Tosin on todettava, että närästyksestä kärsivillä ihmisillä on usein palleatyrä. Itse palleatyrä aiheuttaa kuitenkin oireita vain äärimmäisen harvoin.

Ruokatorvi kulkee tärkeimmän hengityslihaksen eli pallean läpi. Palleatyrällä tarkoitetaan tilannetta, jossa reikä, jonka läpi ruokatorvi menee vatsaontelon puolelle, on ruokatorvea suurempi. Tila ei koskaan näy päällepäin, mutta se havaitaan joskus jopa keuhkokuvassa. Varmemmin se löytyy vatsaröntgenissä tai gastroskopiassa eli vatsalaukun tähystyksessä.

Koska palleatyrä ei itsessään aiheuta oireita, se on suoranaisesti leikkausaihe vain kovin harvoin. Palleatyräleikkaus sekoitetaan usein toimenpiteeseen, jossa estetään mahalaukun nesteen nousu ruokatorveen närästysvaivan korjaamiseksi. Tästä asiasta puhuimme Terveysviestissä 2/98.

Varsinaista palleatyräleikkausta tarvitaan vain silloin, kun mahalaukku nousee liikaa rintaontelon puolelle. Silloin se saattaa jäädä puristukseen ja kureutua niin, ettei ruoka kulje läpi. Tila voi olla jopa hengenvaarallinen, Airo sanoo. – Leikkaus voidaan tehdä tähystyksellä ja usein joudutaan käyttämään vahvisteita, esimerkiksi nailonverkkoa.

Merkitys närästyksessä

Airon mukaan terveellä ihmisellä ruokatorven alaosan sulkumekanismi estää närästystunteen.

– Palleatyrä saattaa haitata sulkumekanismin toimintaa. Silloin myös ruokatorven alaosan kuljetusmekanismi on huonontunut ja vatsaontelon lisääntynyt paine nostaa mahalaukun sisällön ruokatorveen. Pallealihaksella on tehtävänsä sulkumekanismissa. Tehtävä jää suorittamatta, jos “reikä” on liian iso.

– Pienet palleatyrät ovat tulkinnanvarainen asia, mikä sekin saattaa hankaloittaa närästysdiagnoosin tekemistä. Palleatyrään saatetaan kiinnittää liikaa huomiota. Monet “sairastavatkin” palletyrää ilman todellista näyttöä. Suosittelen näille potilaille kokeneen mahakirurgin vastaanottoa ja vatsalaukun tähystystä, joka on ehdoton edellytys sille, että palleatyrää voidaan pitää sairautena.

Jos ihmisellä on palleatyrä, mahalaukku voi kumartuessa työntyä rintaontelon puolelle. Se saattaa antaa tuntemuksia, mikä on kuitenkin harvinaista. Suomessa on turhan paljon potilaita, joilla on väärä käsitys sairaudestaan, kun palleatyrän hoidoksi on määrätty lääkkeitä. Monet ovat helpottuneita kuullessaan, että ilmiölle ei tarvitse tehdä mitään. Palleatyrä voi olla osatekijä närästyksessä, mutta “puhtaana” se aiheuttaa oireita vain kovin harvoin, Airo muistuttaa.

Leikkaus jolla närästys korjataan on Nissen fundoplikaatio

Teksti: Esko Heikkinen
Julkaistu alun perin Terveysviestissä